söndag 2 mars 2014

Att läsa mellan raderna utifrån bild

Idag när jag ägnade morgonen åt att läsa de texter som vi valt ut till projektet En Läsande klass dök jag på en så bra bild. En bild som "tvingar" läsaren att läsa mellan raderna. D v s att hämta ledtrådar i text och bild, dra slutsatser och koppla till det som man tidigare har läst. På Touras blogg http://pedagogstockholmblogg.se/tourahagnesten/ skrev hon någon gång i höstas ett inlägg om hur man bara genom bilder kan bedöma om elever kan läsa mellan raderna. Det där satte fart på mina tankar redan då men det var först i dag när jag dök på denna bild som det blev uppenbart för mig hur bra det faktiskt går arbeta med lässtrategier och att bedöma läsförståelse utifrån en bild.

I denna bok som heter "Gamen Polly rymmer" av Mats Wänblad får vi möta Ebba och hennes kompis Boris Monstersson.
De spelar fotboll och öppnar fönstret för att de blir så svettiga. Det de inte tänker på är att gamen Polly faktiskt får möjlighet att rymma nu när fönstret är öppet och det är precis vad gamen gör. Ebba och Boris blir förskräckta och börjar leta men de hittar henne inte. Då undrar Ebba om Polly är farlig. Boris svarar; "Kanske lite om man är gjord av kött". De fortsätter att leta och möter så småningom en dam som står utanför affären med ett koppel utan hund. Boris säger då; Åh nej Polly!

-Varför säger Boris så?
-Vad är det vi kan förstå genom att titta på bilderna, läsa texten och dra slutsatser utifrån det vi tidigare läst om Polly?

Här har vi ett typiskt exempel på att läsa mellan raderna i en mycket lättläst bok med enkel text och många talande bilder. Det finns dessutom fler bra exempel på detta i denna fina lilla bok.
I april finns hela boken som pdf på hemsidan://enlasandeklass.se/
Lägg till bildtext

1 kommentar:

  1. Böckerna om familjen Monstersson är verkligen jättebra när man vill träna på att läsa mellan raderna.

    SvaraRadera