Eftersom jag tillsammans med min kollega Elisabeth har valt ut texterna har jag rätt bra koll på vilka texter som inte bara är textudrag utan hela texter eller böcker. Tänker att jag kan tipsa om några av mina favoriter.
En text som är helt fantastisk och som man inte får glömma bort är den text som vi har använt som modelltext till hela studiehandledningen; "En otrolig natt". Jag har inte mött en enda elev som inte fångats av den berättelsen. En otrolig natt
Sandvargen är och kommer alltid att vara en av mina absoluta favoriter. I En läsande klass har vi tio olika texter som Åsa Lind har skrivit och det som är så bra med Sandvargen är att det är fristående kapitel lagom långa att läsa under en högläsningsstund.
Astrid Lindgren är ju förstås också en favorit och är faktiskt den författare som är mest representerad i En läsande klass. Texterna som ni hittar under tema Kalas om Lotta, Emil och Pippi är hela avslutande episoder ur hennes böcker.
Nästan alla beskrivande texter/faktatexter är hela texter och många är av väldigt bra kvalité. En av mina absoluta favoriter är den fina texten om Bin som jag har haft åtskilliga textsamtal kring. Text om Bin
Ja sen är det en hel del lättlästa böcker som finns från början till slut.Många av dessa underbara böcker har fina bilder och kan med fördel tas upp på storbild.
Märtas hästbok
Bli sams
Sjalen
Kim och Lina
Sagan om den lilla farbrorn
Gamen Polly rymmer
Bästa vänner
Jättarna anfaller
Hjälp! Jag gjorde illa Linn
Slagsmål
Elton älskar speedway
Lektionerna 36 - 40 består av texter hämtade ur kopieringsunderlaget "Att läsa mellan raderna" Dessa små korta texter tillhör mina favoriter då de är skrivna för att man skall kunna läsa mellan raderna, dra slutsatser och leta ledtrådar. Dessa texter kan man använda när som helst när man får en stund över för att samtala om text och undervisa i förståelsestrategier. Eftersom vi har valt att plocka ut texter som har att göra med våra svenska högtider och årstider så kan man med fördel använda dem i syfte att diskutera och förklara e x nyårsfirande, mors dag, midsommar m m.
Lektion 41-45 är författarporträtt som också är avslutade texter. Dessa är kalasbra att ha koll på att de finns om man skall läsa en bok av någon av dessa författare och då kunna ge ett författarporträtt. Texterna kan ibland bli mer levande om man vet vem författaren bakom boken är.
Alla artiklar från 8 sidor och alla reportage från Kamratposten är förstås också avslutade texter som är kanon att ha när man ska läsa och prata om dessa texttyper.
Därefter har vi alla sagor, dikter och barnvisor som också finns i sin helhet, några med fantastiska bilder till dessutom. Rödluvan Vanten är några exempel.
Lektion 86-90 handlar om Barns rätt och där har vi samlat olika texttyper som handlar om vilka rättigheter barn har. Dessa texter är uppskattade att ha inför e x FN-veckan.
Passa på att ta tillvara på alla dessa fina texter - Guldkorn - som finns kvar endast ett par månader till på hemsidan. Hoppas att detta blogginlägg har varit till lite hjälp när det gäller att göra ett urval.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar